The rise and fall of chanco cheese in chile (1860-1930)

Título traducido de la contribución: El auge y caída del queso Chanco en Chile (1860-1930)

Pablo Lacoste*, Amalia Castro, Diego Jiménez, Natalia Soto, Bibiana Rendón, Félix Briones

*Autor correspondiente de este trabajo

Producción científica: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

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Resumen

This paper studiesthe historical evolution of Chanco cheese during two very different time periods: 1860-1900and 1900-1930. The former was characterized by a high presence of the aforementioned cheesein Chilean society, and the latter period encompassed a time of identity contamination. UnlikePisco, which has been delimited and protected as an Appellation of Origin (AO), Chancocheese has been a victim of dilution of its own identity and cultural value. We hypothesizethat the dilution and devaluing of Chanco cheese was a result of the incoherent actions of theState, producers and merchants with respect to its assessment, protection and delimitation ofits identity.

Título traducido de la contribuciónEl auge y caída del queso Chanco en Chile (1860-1930)
Idioma originalInglés
Páginas (desde-hasta)85-96
Número de páginas12
PublicaciónCiencia e Investigacion Agraria
Volumen42
N.º1
DOI
EstadoPublicada - 2015
Publicado de forma externa

Nota bibliográfica

Publisher Copyright:
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Áreas temáticas de ASJC Scopus

  • Ciencias Agrícolas y Biológicas General

Huella

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