Enfermedad renal crónica y su relación con la ingesta de cúrcuma, catequinas, proantocianidinas y omega-3

Marion Thamara Guerrero Wyss*, P. Javiera Montiel, L. Loreto Jara, U. Gabriela Moris, B. Mitchelle Mosquera

*Autor correspondiente de este trabajo

Producción científica: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

Resumen

Chronic renal disease is characterized by decreased glomerular filtration rate (GFR) < 60 ml/min/ 1.73m2 and/or the presence of kidney damage independent of the cause for a period of 3 months or more. The treatment of more advanced stages of chronic kidney disease is dialysis, and most common form of hemodialysis. This treatment is costly in our country reaching USD 900 per person. The main cause of admission to dialysis, diabetic nephropathy remains with 34% of all revenue. This alone makes any improvement in the treatment of CKD is highly desirable. There is evidence available about the fundamental role of turmeric, proanthocyanidins, catechins and omega-3 on how these compounds are related to the response to treatment of chronic kidney disease for various reasons.

Título traducido de la contribuciónChronic kidney disease and its relationship with intake of turmeric, catechins, proanthocyanidins and omega-3
Idioma originalEspañol
Páginas (desde-hasta)1825-1829
Número de páginas5
PublicaciónNutricion Hospitalaria
Volumen32
N.º4
DOI
EstadoPublicada - 2015

Nota bibliográfica

Publisher Copyright:
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Áreas temáticas de ASJC Scopus

  • Medicina (miscelánea)
  • Nutrición y dietética

Huella

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